Mayumba

Een dag afzien, echt een zware dag, vandaag vertrokken richting Mayumba. Eerst richting Chibanga, langs de markt om vers brood en fruit. Dan begint het eerste tegenwerkende object; de ontelbare check points, zowel door politie als het leger. De eerste paar gaan weer zonder problemen, tonen onze landkaart, wat ze allemaal geweldig vinden en we complimenteren de wegen en natuur. Als je zegt dat je uit Pays Bas komt noemen ze allemaal de voetballer Robben.

Goede asfaltwegen op deze route. We komen bij een blokkade waar een jonge jongen begint te zeuren over van alles en nog wat, we nemen de vertaler erbij en hij vind het zo een leuk speeltje dat hij dingen gaat verzinnen dat we 60 euro moeten betalen, omdat we in een reparatie wagen zouden rijden. Aan mijn deurkant is de deurstrip er afgehaald, omdat deze los zat door ons off road tripje naar Lopez, zodat we hem niet zouden verliezen. Dan begint hij over dat we vrienden zijn en heb wat voor me over. Peter maakt zich kwaad en maakt hem duidelijk dat we niet van plan zijn iets te geven tot hij inbindt hij en hij laat ons gaan.

 

Onze route gaat verder door het kleine dorpje Ikembeke, waar we onze eerste confrontatie met bush meat hebben. De lokale mensen vangen deze 's nachts in het oerwoud en overdags verkopen ze dat langs de weg. Wij leggen dit in Nederland in de koelkast als we het kopen. Zo hangt het hier geslacht of zoals ze het gevangen hebben, gedood aan een touwtje gestropt of aan de poten aan een kromme tak in een olie vat aan de kant van de weg met +30 graden, bizar.

We zien antilopes, aap, krokodil en een hert.

En zo volgt de ene na de andere zware check point tot we aankomen in Mayumba....