Helgoland 2017

Als je op Düne bent, kun je nog maar aan één kant van het eiland tussen de zeehonden en hun pups wandelen. De andere kant is afgesloten voor publiek. De aantallen zeehonden is zo groot en groeit ieder jaar verder, dat je bijna kunt zeggen dat je over de zeehonden struikelt. Je wordt verzocht 30 meter afstand te houden, maar als je van de ene 30 meter afstand houdt ben je 15 meter van de ander vandaan.... Goed rekening houden met het gedrag van de dieren en zorgen dat je je niet in de lijnen bevindt tussen jong en moeder of de weg die de moeder aflegt naar of van zee. En zeker uit de bullenpaden blijven. Het is veel om rekening mee te houden, maar als je dat doet en goed het gedrag van de dieren in de gaten houdt en hierop correct reageert, dan merk je dat ze het gewend zijn en je even observeren wat jij daar ligt te doen met die zwarte kijker. Zodra jij je rustig houdt en hun respecteert zie je ze al gauw verder gaan, ongestoord met hun dagelijkse bezigheid. En kun jij genieten van deze dieren en hun natuurlijke omgeving.

Dit jaar werd op 31 oktober het eerste pupje geboren. De dag dat wij vertrokken is er 's morgens nog 1 zeehondje geboren en hebben wij dit vast mogen leggen, zodat de teller op 412 stond toen wij 17 December het eiland verlieten....

Helgoland en Düne. Tussen Denemarken en Duitsland vindt je deze 2 eilandjes in de Noordzee.

Op Helgoland kun je heerlijk verblijven, genieten en dagelijks vaart er ieder half uur een pontje heen en weer tussen Helgoland en Düne.

In het winterseizoen komen de grijze zeehonden in grote aantallen naar Düne om hun jongen hier ter wereld te brengen en door de grote bullen gedekt te worden.

De zeehonden pups in hun dikke witte zachte rompertjes kijken je met hun grote zwarte kraalogen aan. Ze trekken elk jaar vele toeristen en fotografen naar dit eiland.

 

 


Terwijl de moeders op zee hun kostje vangen blijven de jongen op de stranden achter en slapen of spelen met hun handen en voeten of dat stukje hout of zeewier wat in hun buurt ligt. Als de mama's terugkomen uit zee krijg ik elke keer weer een heel warm gevoel van binnen en ben ik dit natuurfenomeen weer dankbaar dat ik hier even deel van uit mocht maken. De band tussen moeder en haar jong is echt zo liefdevol en beschermend. Ze hebben een begroetingsritueel en met wat spelen, zogen en slapen brengen ze verder samen de dag door.


Terwijl de bullen onderling een strijd voeren wie er welke dames mogen verleiden of de bullen die de dames proberen te versieren kan ook een flinke strijd geven. Ten eerste beschermen de moeders hun jongen tegen deze ongecontroleerde praktijken van de heren en niet elke dame is even ontvankelijk.


En dan heb je natuurlijk ook de eerste zwemles die niet mag ontbreken


En zoals het leven is, er worden niet alleen dieren geboren. Ook hier vindt je de andere kant van het leven, de dood.