Erongo Plateau

Het landschap verandert, meer groen en bergen, de vlaktes verdwijnen. Sommige rivieren staan vol met water maar de meesten staan droog. We komen langs het plaatsje Kalkfeld en zien hier de eerste armoede. Krotten en vuil, maar geen ongelukkige mensen.
We moeten door een gate, die ons toegang geeft tot het Erongo Plateau, natuurreservaat. Prachtig gebied.

We komen hier langs een 600 jr oude boom, de Omomborumbonga noemen ze hem. Heeft heel hard hout wat zinkt. En de Camelthorntree een Acacia soort. Die kiemt alleen als de vrucht door een orix gegeten wordt. De orix kan 3 maanden zonder water en ze vermoeden dat dat de reden is dat alleen de orix, door zijn maagdarmkanaal vertering, deze bomen kan laten voortbestaan. In dit gebied vindt je alleen de zwarte neushoorn. We leren dat de Zwarte neushoorn struiken eet en de witte neushoorn gras. Zo kun je via zijn ontlasting en de schade door zijn manier van eten zien welke neushoorn ergens geweest is.
Tevens komen we hier een speciale zebra soort tegen. Anders dan de vorige Steppen Zebra fotookes. Het is de Hartmanns Bergzebra een bedreigde soort. Meer strepen doorlopend op de benen en kleiner. Ook de Damara dik-dik zien we hier en het lijkt of ik oog in oog sta met Bambi. 

We praten met onze lodge eigenaren over de cheetah farm, waar we geweest zijn en de opvang ervan en je merkt dat de visie hier anders is. We krijgen hier te horen dat men van de overheid één keer per jaar toestemming krijgt om een aantal grote wilde dieren af te schieten. Dit kan zijn vanwege de leeftijd of populatie/overbevolking. Men geeft dan mensen van buiten Namibië de kans om dit te doen. Het bedrag wat hiervoor neergeteld wordt gaat naar de lokale bevolking, die door de dieren schade hebben ondervonden. Ook het gedode dier mag door de lokale bevolking geconsumeerd worden. Ik geloof het niet, maar ze betalen voor een olifant wel 50.000 euro. Voor een leeuw of ander klein wild meestal 15 tot 30 duizend euro. En dan moeten ze er nog voor naar Namibië vliegen en onderkomen betalen en... ! Als zo een dier schade heeft aangebracht en gelijk afgemaakt moet worden moet je ook zowat binnen 48uur er staan.
Maar goed we hebben het gelukkig ook over mooie dingen gehad, zoals de hoeveelheid dieren en groeiende populatie, de mooie natuur en zoveel meer.