Okonjima

Het bijzondere van Afrika, wat mij opvalt als ik hier mag zijn is de geur, het geluid maar ook de stilte als je wakker wordt. De vogelgeluiden en de rust. En de donkere nachten met prachtige sterren hemels. We komen vandaag bij een afslag waar de asfalt weg onverhard wordt en het lijkt of je een lange rode tennisbaan op rijdt. We staan gelijk stil, want de vogels vliegen je hier om de oren. We rijden daarna verder en krijgen een prachtige lodge aangewezen met een gigantisch groot raam uitkijkend over de savanne. Antilopen, springbokjes en wrattenzwijnen lopen voor je raam langs en de vogels zijn als muziek in je oren. We gaan mee op een game drive. Esser, de gids, vertelt ons alles over het park Okonjima, de veterinaire en opvang. We nemen een kijkje bij de jachtluipaarden en hij vertelt honderduit.

Mensen willen nog steeds graag katachtigen als huisdier houden en als het fout gaat worden ze hier naartoe gebracht. Maar er zijn ook boeren, die de moeders doodmaken en de jongen hier brengen. Of jagers, die nog steeds op de dieren mogen jagen in de gebieden buiten de nationale parken. En niemand kan er iets van zeggen, want het antwoord is dan; "het viel me aan" dus ik moest wel schieten. Tevens betalen ze er goud geld voor om een wild dier in Namibië neer te schieten.
In Okonjima geven ze veel educatie aan de lokale bevolking, maar ook aan kinderen van over de hele wereld, die hier programma's kunnen volgen, om te beseffen hoe het anders kan. Zij zijn wel de toekomst. Dierenartsen, in opleiding, die het park nodig heeft, maar voor hun onbetaalbaar zijn, komen van over de hele wereld naar hier om ervaring op te doen. Geen dieren om te aaien of naast te zitten op de foto. Nee, op gepaste afstand, want ze moeten gewoon terug de natuur in zodra ze zelfstandig en sterk genoeg zijn !

Halverwege de drive komen we in een hoosbui terecht wat een speciale ervaring is.
We lopen terug naar de lodge, waar we onderweg versteld staan van een mega mooi kikkerconcert. Waarvan de volume knop volle bak staat. Zodra ons hoofd het kussen raakt zijn we vertrokken naar dromenland.... op de savanne in Namibië....

Hieronder nog een kleine impressie van al het moois in dit ontzettend mooie en adembenemende Okinjima