koolmees

Het Koolmeesje, prachtig Nederlands zangvogeltje en voor iedereen herkenbaar aan hun gele lichaampje en zwarte kopje met wit gepoederde wangetjes. De mannetjes hebben een bredere zwarte lengtestreep in het geel aan de onderzijde.

Wij hadden het geluk dat er in onze achtertuin een koppeltje 2 legsels had. En het tweede legsel heb ik geprobeerd vast te leggen. 

Ze broeden 13-15 dagen en zodra de kleine kiekens uitkomen voeden beide ouders de kiekens tot zeker 3 weken. Als ze zijn uitgevlogen voeden de ouders ze nog 2 tot 3 weken door.

Het op en af vliegen van de ouders in en uit het nestkastje is een prachtig spektakel waar je echt voor kan gaan zitten. Ze vliegen zo snel mogelijk het nestkastje uit met de ontlasting van de jongen in de bek en snel op zoek naar meer voedsel, want de kiekens laten goed van zich horen als de ouders afwezig zijn.

De ouders komen na een aantal minuten terug aanvliegen en kijken eerst goed vanaf een afstand of de kust veilig is. Zodat ze weer hun nestkastje in kunnen vliegen om hun kiekens te voederen. Er staat een zeer gevarieerd menu, van rupsen tot andere kleine insecten en insectenlarven, op de kaart, de meest bizarre wezens komen in de bekjes voorbij....

En dan is daar die dag, dat ze gaan verhuizen, de laatste foto is gemaakt een dag voor ze uitvlogen. We kwamen morgens buiten en hoorden ze al niet meer piepen. En toen we voorzichtig door het vlieggaatje keken, van het nestkastje, zagen we dat de kiekens gevlogen waren....