Gamba
Vandaag naar Gamba over een geasfalteerde weg in aanleg. Chinezen hebben hier het bouwtechnische deel geregeld en Shell betaald mee. De weg is goed te doen, hier en daar wat stukken zonder asfalt, maar daar is de weg er wel al klaar voor.
Onderweg werklui hard aan het werk. Geen grote sjofels of graafmachines, maar gewoon handwerk. Met een schep de kanten allemaal wegsteken. Respect en dat met 28 graden en in de volle zon. Na een 75km komen we aan een rivier en stopt de weg in het water. De vaart over het water is wel geweldig mooi en we komen een heel eind verder op de rivier aan. Ook de auto overleefd de overtocht.We rijden verder en worden maar weer eens tegengehouden door een douane post. Twee mannen lopen langs de auto en kijken alles na. We mogen uitstappen en kunnen mee naar een klein kantoortje. Na een uur verhoor, vervolgen we onze weg.
In Gamba komen weer veel mooie soorten voorbij. Onderweg naar ons huisje komt er vanachter een muur opeens een klein bruin vierpotig wezentje op ons afgestormd en is niet meer bij ons weg te slaan. Hij gaat niet terug en loopt mee tot ons huisje. We geven hem water en hij wordt al snel omgedoopt tot huishond en krijgt de naam Gabon. En dan nog iets, juli de droogste maand van Gabon. Het regent!
Vandaag met onze vriendin Luba op stap. Ze wonen in een kamp genaamd Yenzi. Voor de mensen die bij Shell werken, expats. Na een mooie korte rit door het oerwoud komen we uit op een wit strand waar je eindeloos ver kan kijken en een zee met mega grote golven.
Het strand waar we over lopen is een stuk waar ook de schildpadden hun eieren komen leggen, verschillende soorten schildpadden. Ze hebben hier geen vijanden, dus alle eieren die uitkomen, kruipen terug de zee in. Ze komen na drie jaar terug om, als ze zelf vruchtbaar geworden zijn, hun eieren te leggen. Ze weten de plek gewoon terug te vinden. Er is een onderzoekcentrum in het oerwoud aan de zee, waar ze alles coördineren en in de gaten houden. Ook kinderen krijgen hier educatie en mogen helpen met de schildpadden. Dit alles vindt plaats in de maand Oktober. Het krioelt nu van de krabben op het strand, ghostcrabs.
Luba neemt ons vervolgens mee over hun camp op de fiets, we zien prachtige vogels, scoren weer een nieuw bijzonder soort. Ik spot samen met luba mijn eerste aap ! Dan verzoekt luba ons om onmiddellijk v.d. fiets te stappen neer te leggen en mee te komen, want er loopt een bosolifant over het kamp en die haat fietsen. Andere vervoersmiddelen geen probleem maar fietsen valt hij aan. De adrenaline is groot en het moment heel bijzonder, onze eerste bosolifant in Gamba, Gabon.
Hier op het camp komen ze veel voor, hoewel het nu eigenlijk niet de tijd van de olifanten is. Zodra de mango's aan de bomen groeien, vanaf Oktober, komen ze hier in overvloed voor. Wat ons opvalt is dat deze meneer alles eet wat hij tegenkomt, dus de tuintjes van de mensen worden hier gratis gesnoeid. Tot aan de wortel op verzoek.. Zodra meneer weer verder wandelt, kunnen wij onze fietsen weer oppakken en verder ons pad vervolgen.
We struinen deze morgen wat rond en komen op een plek, waar we even blijven staan luisteren, vanwege de mooie oer geluiden. Het zijn kolobos aapjes. Druk in de boom met zichzelf of elkaar bezig, het is een gezellige drukke boel.
Dan gaan we op pad naar een speciaal gebied in Gamba. De weg er naar toe, die er ooit aangereden is, was om plantages in het oerwoud te maken voor Shell om proefboringen te doen. Nu wordt het alleen nog gebruikt voor mensen uit Gamba, die de natuur hier opzoeken en door jagers, die op zoek zijn naar bush meat. We rijden door een mix van savanne en oerwoud. De savanne houden ze open door één keer per jaar de savanne af te branden. Zo houden ze de grond ook vruchtbaar.
Als we een eindje op weg zijn ziet het ernaar uit dat we onze weg niet kunnen vervolgen. Er blijkt een volledig stuk oerwoud te zijn weggekapt. Ze zeggen voor een plantage, maar we hebben onze bedenkingen daar over. In dit stuk bos, dat is weggekapt, is normaliter na 3 maanden de plantage klaar. We keren de auto op het smalle pad en rijden terug.
Halverwege stoppen we voor een wandeling door het tropisch oerwoud.